Facebook Pixel
We use cookies to improve our site and provide the best online experience. Please confirm you accept our cookie policy. Accept Decline

Higgo Road Residence

Cape Town, South Africa

This home embraces the beautiful natural landscape provided by the slopes of Table Mountain, Lion’s Head and Signal Hill. The building is defined by its relationship to the landscape; in some instances revealing glimpses of the natural setting while in others blurring the definition of interior and exterior spaces by opening up the interior spaces completely to the surroundings.

The massing of this three level building takes clues from the mountain slope. The base of the building (in natural stone and gabion walls) is seen as an extension, and also houses service areas, garaging, a staff apartment and a guest apartment. The base and stone walls are terraced and elevate the natural slope to form a new landscape for the main house to occupy.

The living areas are articulated as glazed “negative space” atop the stone base, but sheltered below the cantilevering and heavier volume of bedrooms above. This arrangement ensures a continuous visual and spatial connection from Table Mountain to Table Bay. A double volume kitchen at the mountain side of the house enables interaction between the more private spaces (such as study, tv room and bedrooms above) and the living area below. The relationship of the house to both its immediate and macro-scale landscapes is further given emphasis by placing the pool and undercover entertainment areas at the “back” or mountainside of the building; thereby enhancing a sense of being enveloped in the mountain’s slopes and being offered some respite from the city’s energy.

Products used
Flooring Valor, Authentic Collection
Grades Rustic
Finish Oil
Thickness 15 mm (5/8")
Plank widths 180 mm (7")
Share
More projects

Casa Cor V

São Paulo, Brazil

Beach House

Sao Paulo, Brazil

Chiltern Place

London, United Kingdom
Close